Marina van Dijk

Cycling + running = duathlon

Nederlands Kampioen Duathlon lange afstand

Marina van Dijk Nederlands Kampioen_1490986215Ik ben een kampioen. Nederlands kampioen duathlon lange afstand. Als ik het hardop zeg klinkt het nog wat onwennig. Toen ik een paar jaar geleden begon met hardlopen en later ook met fietsen is het nooit mijn ambitie geweest om wedstrijden te winnen. Laat staan om een kampioen te worden. Het is iets wat groeit. Je wordt er in meegezogen. Stap voor stap word je langzaam ambitieuzer en neem je onvoldoende genoegen met je behaalde resultaten, want er is altijd meer, beter of sneller. Nog voordat je het zelf doorhebt ben je hele wedstrijden lang aan het rekenen. Snelheden, afstanden, doorkomsttijden en eindtijden. Menig wedstrijd doet niet onder aan een wiskundeproefwerk. ‘3.50 min/km, 23′ per 100m, 38.20 op de 10KM, 9.35 min per ronde van 2.5KM. Halverwege in 19.10 min doorkomen’. Vaak maak ik tijdens de wedstrijd een aantal nieuwe sommen gebaseerd op de huidige snelheid en afgelegde afstand. Deze check ik altijd dubbel. Aan het eind van de som ben ik meestal weer een kilometer verder en begint het het riedeltje opnieuw.

Marina van Dijk Nederlands Kampioen_1695770409Afgelopen zondag had ik ook een aantal van die rekensommen. Om overzicht te houden had ik me beperkt tot de Nederlandse concurrentie. Ik had geluk, het riedeltje was redelijk simpel en ging pas in op de fiets. Op 30 kilometer mocht ik niet ingehaald zijn door de dames die ik met lopen achter me zou laten en moest ik de loopsters die voor me op de fiets zouden springen ingehaald hebben. Als ik op dat punt zou consolideren dan zou het rood-wit-blauw wel erg dichtbij komen. Na een goede eerste run die ik rond mijn persoonlijk record liep begon de hele rekensom. Nog voor het einde van de som zag ik in de verte al een oranje stip. Enigszins verbaasd keek ik op mijn kilometerteller, 10 kilometer gehad. De twijfel over mijn rekensom begon toe te slaan. De hersenen maakte overuren, maar mijn som bleek toch te kloppen.

Marina van Dijk Nederlands Kampioen_1261515831Toen gebeurde er iets met me. De ene na de andere dia verscheen op mijn netvlies. Een gouden medaille, de Nederlandse vlag, het podium met Wilhelmus en de kampioenstrui. “Je gaat winnen” zei ik zachtjes tegen mezelf. “Je gaat het doen. Ik kan dit. Goud. Het is een mooie kleur. Mooier dan zilver ook’. Vanaf dat moment kon niemand me meer weerhouden van het goud. Met een mooie voorsprong begon ik aan het laatste looponderdeel. Ondanks de pijn in mijn benen was het 10 kilometer lang genieten: Armand die je binnen 5 seconden voorziet van alle tussentijden, mijn vriend, ouders en schoonmoeder juichend langs het parcours en zelfs Alexander die met zijn eigen race bezig is weet me onderweg nog even te coachen.

Met de finish in zicht gaan mijn armen de lucht in en passeer ik als eerste Nederlandse de streep. Mijn emoties kan ik nog net onder controle houden. “Ik ben een kampioen”.

Naam Plaats NK Plaats EK 10K hardlopen 60K fietsen 10K hardlopen Eindtijd
Marina van Dijk 1 10 0:36:16   1:38:37 0:38:34 02:56:14

Marina van Dijk Nederlands Kampioen_1903582897

 

One thought on “Nederlands Kampioen Duathlon lange afstand”

  1. Armand zegt:

    Topper en kempioen!! Maar dat was je al ook voor die titel

Reageer

Your email address will not be published.

*