Marina van Dijk

Cycling + running = duathlon

Moeizaam Maastrichts Mooiste

MMM

 Toen de wekker ging om 07.00 uur stapte ik vol goede moed onder de douche en 20 minuten later was ik ready for take off! Joeri en Joep stonden al 5 minuten te popelen voor de deur en hadden de voetbal uit de kofferbak tevoorschijn getoverd om de tijd door te komen. Het was een geruststelling om te horen dat zowel Joeri als Lieke ook weinig hadden geslapen. Stipt half acht stapten we in de auto en gingen we de reis richting Maastricht tegemoet. Gedurende de lange zit voelde ik dat mijn lichamelijke condities niet optimaal waren. Ik nam me voor om hier niet al te veel aan toe te geven, het is ten slotte mijn eigen schuld.

Het ophalen van het startnummer zorgde voor wat opschudding. De verwachte tijden waren niet juist verwerkt en ik was ingedeeld in het laatste startvak. Na wat rondvragen en van het kastje naar de muur te zijn gestuurd besloot ik om maar gewoon in het eerste startvak te gaan staan. Al snel raakte ik aan de praat met een vrouw en vroeg naar haar verwachte finishtijd. “Mijn collega heeft 1.15.00 doorgeven maar dat is wat te optimistisch”. Ik concludeerde dat ik met mijn streeftijd van 71 minuten op mijn plek stond en al snel volgde het startschot. Ik begon op een rustig tempo want wilde voorkomen op het eind tekort te komen. Als snel waren de meeste vrouwen rond me verdwenen en liep ik weer vertrouwd tussen de mannen. Voor mij een teken dat ik op tempo loop.

In de verte zie ik al de bekende marktkraampjes staan. Wat een luxe, er is niet alleen water aanwezig maar ook sportdrank en een spons. In beduusde staat pak ik de haarspeldbocht op de drie kilometer ik voel dat dit geen natuurlijke beweging voor mij is. Plots zie ik het vanuit mijn ooghoeken gebeuren; een vrouw van middelbare leeftijd steekt haar voet voor de mijne en ik zie me in een flits onderuit gaan. Ze mompelt een ongemeende sorry en probeert me voorbij te komen. Ondanks de alcoholische versnaperingen van de dag ervoor kan ik snel reageren en weet ik te ontkomen aan een enorme smakkerd. Vol ongeloof kijk ik om me heen en zoek ik erkenning. Al snel hoor ik van achter ‘wat een kutwijf’ en merk dat ik mijn knie lichtelijk heb verdraaid.

De klok op het 5Km punt is in zicht en de 22 minuten verdwijnt van het bord. Met 23.09 passeer ik het punt en realiseer me dat ik hiermee een PR loop. Eigenlijk gek. Ik loop niet voluit en toch een snelle tijd. Progressie, ik realiseer me dat ik meer kan en wellicht de 5 ooit onder de 20 minuten kan gaan lopen. Vol euforie sta ik onderaan het 6Km punt van het Limburgse landschap, even vergeten hoe mooi het hier is (lees: wat voor enorme niveauverschillen het kent). Het eind is niet in zicht en om me heen begint men meer en vreemdere geluiden te produceren die boven de toegestane decibelnormen uitkomen. Ik heb het idee dat ik bekant stil sta en om me heen beginnen telkens meer mensen te lopen. Ik houd de moed erin en besluit door te zetten. De Genestetlaan in Amersfoort ging de laatste tijd met volledige souplesse maar is in vergelijking tot deze reus slechts een puist.

Dat ik flinke verval heb gehad in de 5 naar de 10 bevestigd de klok die 49:49 aanduid. Tijdens de Marikeloop stond ik nu al enige tijd uit te hijgen. Ik probeer me over het ‘verlies’ heen te zetten en stel mijn doel bij tot 75 minuten. Ik ben in mijn runners high beland en de groter wordende blaren kunnen me gestolen worden. Na een kleine klim komen we terug op bekend terrein en zeggen we voorlopig gedag tegen het heuvelachtige landschap. De laatste 3 kilometers gaan vals plat naar beneden en de verzuurde glimlach neemt plaats om mijn gezicht. Ik voel het einde komen en bij het zien van het Vrijthof weet ik zeker dat de laatste 300 meter gestreden worden. De laatste 100 meter trek ik nog een sprint om op 74 laag uit te komen maar mijn knie protesteert en laat mij in de steek en ik kom met 74.34 over de finish.

Te weinig slaap, te veel alcohol en niet fit genoeg, maar de Limburgse vlaai na de finish maakte een hoop goed. Toch nog 11de geworden en voor volgend jaar een tijd om aan te scherpen!

Lichamelijke condities:  Prestatie:
Alcoholische versnapering : 5 Split 5000 23:09
Slaap in uren : 3 Split 10000 49:49
Algehele fitheid : 6,5 Finish 15000 1:14:35

Reageer

Your email address will not be published.

*