Marina van Dijk

Cycling + running = duathlon

Hoogtemeters


Afgelopen weekend reisde ik met mijn lief af naar Valkenburg om in de voorbereiding van de Dolomieten Marathon wat hoogtemeters te maken.

foto 2 (6)Toen we vrijdag in het hotel arriveerden werden we warm ontvangen en kregen we een upgrade naar een grotere kamer waar voldoende ruimte was voor onze fietsen. Na even rond te hebben gelopen in het dorp stapten we op de fiets om de eerste lus van de Amstel Gold Race te fietsen. De route van 76 kilometer begint gelijk met de Cauberg. Nu zijn die korte klimmetjes al niet helemaal mijn ding en om hem dan ook nog met koude benen te beklimmen is niet zo’n groot succes. De eerste 30/40 kilometer van de route gaat langs grote wegen en industrieterrein. Ik had me toch echt iets anders voorgesteld van het mooie Limburg. Gelukkig voert de tweede helft van de route over kleinere landwegen en is het genieten van de zon, elkaar en de prachtige omgeving. Na 78 kilometer draaien we weer Valkenburg in om na een verfrissende douche de calorietjes op het terras weer aan te vullen.

foto 1 (10)Na een koningsontbijt staan we rond het middaguur uitgerust bij Amstel experience center. Nog even de route en klimmetjes bekijken die ons vandaag te wachten staan en hup weer gelijk de Cau(d)berg op. De beentjes draaien vandaag niet zo lekker maar gelukkig maakt de route een hoop goed. In tegenstelling tot lus 1 is dit echt van begin tot eind een prachtige route. Naast een aantal korte beklimmingen zitten er ook een aantal ‘langere’ in zoals de Loorberg en de Camerig. Deze twee laatste zijn duidelijk meer mijn ding merk ik terwijl we naar boven rijden. Halverwege besluiten we even te stoppen voor een stukje Limburgse Vlaai en het strekken van mijn rug, die vandaag niet doet wat ik wil. Tjemme zit wat onwennig op het terras en kijkt om zich heen of hij niet gezien wordt. Kan dat nu wel zo halverwege je training op het terras neerstrijken? Maar dan zijn het toch twee korte trainingen in plaats van één? Wanneer er een groot stuk rijstevlaai voor zijn neus verschijnt lijkt hij het te vergeten en verschuift hij van het puntje van zijn stoel naar achteren. Met een gevulde buik stappen we weer op de fiets om de laatste kilometers van de route te volbrengen. Hier en daar moeten we zeepkistenraces en koningskleedjes ontwijken of worden we omgeleid door het dorp om vervolgens na 10 minuten weer op dezelfde plek uit te komen. Na mijn eerste schuiver over het asfalt moet ik nog uitkijken dat ik niet gevloerd op een kleedje terecht kom. Helaas missen we in het laatste stuk wat bordjes waardoor we niet de bedoelde lus rijden maar toch weer 118 kilometer met ruim 1700 hoogtemeters.

foto 3 (4)

Zondag, alweer de laatste dag van onze hoogtestage rijden we lus 3. Deze lus is eigenlijk de slotetappe van de Amstel Gold race en kent een aantal klimmen die al eerder gereden zijn. Ook vandaag treffen we het weer met de weersomstandigheden en komen we op tijd terug in het hotel om de ontknoping van Luik-Bastenaken-Luik te zien. Nog een laatste stukje vlaai op het terras in de zon en we stappen in de trein na een geslaagd weekendje Limburg. Lus 2 en 3 zijn echt aanraders, lus 1 zou ik niet snel nog eens rijden, maar is wel leuk om gedaan te hebben zodat je de hele Amstel Gold Race hebt gefietst.

Ben je benieuwd naar de routes die we gefietst hebben? Die zijn via onderstaande links op Strava te vinden. 

Reageer

Your email address will not be published.

*