Marina van Dijk

Cycling + running = duathlon

Biografie

11080485_10200261382053105_8044996778954129934_o

Geboortedatum: 19 mei 1986
Woonplaats: Amersfoort
Vereniging: Altis
Coach: Guido Vroemen
Afstanden Hardlopen, Wielrennen & Duathlon

Zes maanden lang ben in intensief betrokken geweest bij de organisatie van de Marathon van Amersfoort 2009. In deze periode is mijn voorliefde voor hardlopen ontstaan. Ik was van mening dat ik mezelf in een hardloper moest verplaatsen wilde ik zo’n groot evenement organiseren en schreef mij in voor de 10km tijdens de marathon van Utrecht. Mijn enigste doel was de finish te halen binnen het uur. Met blaren op mijn voeten en pijn in spieren waar ik het bestaan niet van wist was mijn missie geslaagd. De laatste kilometers ging ik helemaal stuk maar dankzij de bemoedigende woorden van Mark van Hoorn wist ik hardlopend de finish te halen. Mijn ‘gympen’ verdwenen in de kast en lieten zich in het voorjaar van 2010 pas weer zien. Ik besloot toen om weer te gaan hardlopen omdat er wel wat kilo’s af mochten. Ik was mijn studententijd letterlijk en figuurlijk ontgroeid.

Al snel kreeg ik de smaak te pakken en als beloning mocht ik een paar échte hardloopschoenen kopen. Een uur later stond ik buiten met schoenen en een uitnodiging om eens een kijkje te nemen op de atletiekbaan. Begin juli 2010 werd ik lid van AV Triathlon waar ik met veel plezier bij Willem de Ruijter trainde, helaas kwam de trainingsgroep te vervallen. Gelukkig kon ik doorstromen naar de wedstrijdgroep. In november 2010 liep ik een blessure tijdens de 7-heuvelenloop, ik wilde te hard, te snel en te vaak. 5 maanden liep ik met een blessure of beter gezegd ik liep niet. In het voorjaar van 2011 ben ik langzaam weer begonnen met lopen en besloot ik mij in augustus aan te sluiten bij de Altis Masters. Hier heb ik mijn lichaam laten wennen aan de verschillende trainingen en mezelf op hardloop gebied beter leren kennen.

marinawIn 2012 stapte ik samen met Sjoerd Veenma en Arjan van Polen op de wielrenfiets die ik na aankoop in de zomer van 2011 had laten verstoffen. Aan het eind van de zomer werd dit bezegeld met een eerste duathlon, waar ik als 7de vrouw de finish wist te halen. Een lang gekoesterde droom ging in de zomer erop in vervulling. Ik fietste in 19 dagen met de toerfiets en bepakking (18 kilo) van Amersfoort naar Rome (2200 KM). Na deze fantastische reis, waar de benen protesteerde tegen het hardlopen, heb ik me even gericht op de korte afstand. Ook stond ik weer aan de start van de run-bike-run in Borne waar ik mijn tijd van met ruim 4 minuten verbeterde. Dit smaakte naar meer en kwam vervolgens in contact met Armand van der Smissen (bondscoach Nederlandse duathlon selectie)

Ik fietste in 2014 vervolgens zo veel dat ik in een maand of drie vergat te lopen. Het hardlopen stond op een laag pitje en dat was te merken aan mijn eerste 10KM. Aan het eind van de zomer pakte ik het lopen weer op en kwam alles samen tijdens het NK Duathlon in Assen waar ik een zilveren medaille haalde. Ik had mezelf bewezen en kreeg een uitnodiging om deel uit te maken van de Nederlandse selectie. 2015 begon met een trainingsstage op Mallorca en dat betaalde zich gelijk terug in de wedstrijden. De eerste vier wedstrijden uit het nationale circuit wist ik te winnen en werd Nederlands kampioen op de lange afstand. Ik voelde me onverslaanbaar totdat ik 2016 last kreeg van mijn knie en lange tijd uitgeschakeld was. Gelukkig kon ik in 2017 weer voluit fietsen, deed ik een paar Grand Fondo’s en pakte in oktober het lopen weer op.

 

sportograf-102383245