Marina van Dijk

Cycling + running = duathlon

WestRandweg Run

WestRandwegRun

Zaterdag stond voor de meeste van ons het NK cross voor Masters op het schema. Gezien ik de master leeftijd nog niet heb bereikt reisde ik in mijn eentje af naar Amsterdam om daar 10 kilometer op de A5 te lopen. Dit nieuwe stukje snelweg is een viaduct wat vanaf knooppunt Raasdorp in de Haarlemmermeer met de Ringweg A10 rond Amsterdam verbindt. Een unieke kans om eens op een goed geasfalteerde weg te lopen. Ik meen me te herinneren dat ik ooit geroepen heb ‘geef mij maar een wedstrijd op de snelweg”. Dus zo werd dit voor mij geregeld ;)

Ik had natuurlijk ook op zondag kunnen crossen, maar in mijn eentje naar Tilburg gaan om de hekken te sluiten op een onderdeel wat mij al niet zo ligt vond ik iets te veel van het goede. Tevens was de 10km Maliebaan alweer een maand geleden en ondanks dat ik daar een dik PR had gelopen was ik niet helemaal tevreden over mijn vorm daar.

De week voorafgaand werd gevuld met gedachten vol cijfertjes. 39.30, 3:55, 3:54 en een eindsprintje, ’23 per 100. In mijn dromen was alles mogelijk, woensdag op de training niet, ik haalde met moeite 24′ per 100. Op vrijdag ging ik loslopen en deed ik de Marina voorbereiding, waar ik in de versnellingen veel te hard liep.

Voordeel van in je eentje naar een wedstrijd toe gaan is dat je een stuk minder gespannen bent, dit voelde ik direct tijdens het inlopen. Normaliter zitten de zenuwen in de benen waardoor ze wat flubberig aanvoelen. Ik was ingedeeld in startvak 1, samen met een drietal andere snelle vrouwen en een stuk of 50 mannen. Een beetje ongemakkelijk voelde het wel. In de andere startvakken stonden de deelnemers op een kluitje en wij hadden een meter of 200 zodat er in het startvak ingelopen kon worden. Gezien de start iets verlaat werd bleef ik wat heen en weer hobbelen om warm te blijven. Toen mijn warmloopvriendje vroeg wat ik van plan was, antwoordde ik 3:55 per kilometer en dan maar kijken of ik het kan volhouden. Het klonk redelijk overtuigend, maar voelde nog wat onrealistisch.

Toen we werden weggeschoten vloog ik weg. Ik had me nog zo voorgenomen om niet te hard weg te gaan, maar toch ging hij weer in de 5de versnelling. Het tempo voelde prima en ik was bang dat wanneer ik het tempo omlaag zou gooien dit gevoel zou verdwijnen. Na 2 km begonnen we aan een klim om het viaduct op te komen en de wind begon wat op te spelen. De klim was niet steil genoeg om mij te doen stil vallen, maar wel steil genoeg om het poppetje voor me te moeten laten gaan.

Eenmaal boven kreeg ik vleugels, de kilometers vlogen voorbij, ik ging geen 120 maar 130 en de wind kon me gestolen worden. Even keren en daar was het 5km punt al, 19:27 gaf de klok aan en het koppie begon weer te rekenen. De gedachte dat als ik vlak zou lopen er wel eens een hoge 38’er uit zou kunnen komen gaf een heerlijk gevoel. Ik waande me in de droom en voordat ik het wist gingen we de snelweg alweer af. Nog 2 km, nog geen 8 minuten en die droom zou wel eens werkelijkheid kunnen worden. In kilometer 8 naar 9 verloor ik mijn vleugels en moest er gelopen worden in plaats van gevlogen. Het tempo zakte iets terug en moest ik werken om niet verder terug te zakken.

Bij het 9km punt stond een klok en zag ik dat ik nog 3:55 had om in 38’59 te finishen. Die laatste kilometer liep ik in gedachten op de baan, 2.5 ronden moest ik nog. Gekke baan waar je links, rechts, links moet, maar daar was de finish al. 38:30 zag ik in de verte staan, hoe ver is het nog? 100 meter? 200 meter? 150 meter? Ga ik het halen? Met een behoorlijke sprint ging ik richting de finish en wist ik 38:55 op mijn naam te zetten.

Mark van Hoorn stond bij de finish en zei verbaasd “Marina wat doe je nou?” waarop ik antwoordde “ik liep een 38 hoog”. Wat voelde dit fantastisch, maar tegelijkertijd wist ik ook niet wat ik met mijn gevoel aan moest. Ik vroeg me af waar ik nu over moet dromen. Misschien kan de persoon die mijn vleugels op het 8 kilometerpunt heeft gevonden deze terug brengen en durf ik te dromen over een sub 38.

WestRandwegRun

Reageer

Your email address will not be published.

*